Ibrik og Al Fresco

Den tyrkiske Ibrik er som oftest en kobberkasserolle med et langt håndtag. Foroven snævrer kasserollen ind, hvilket gør, at kaffen koger hurtigere end ellers, ligesom det gør det muligt at hælde indholdet direkte op i en kop.

I Ibriken puttes en stor skefuld kaffe og en stor skefuld sukker for hver kop færdig kaffe, der ønskes. Vandet hældes ovenpå. I Tyrkiet tilsættes desuden ofte et krydderi som eksempelvis kanel eller kardemomme. Vandet varmes nu langsomt op, og lige inden vandet koger over, tages Ibriken af blusset, og der røres rundt i indholdet. Derefter gentages processen. Tredje gang vandet koger op, hældes kaffen op. Skummet fordeles til sidst i kopperne.

Tyrkisk kaffe serves uden mælk og fløde.

Al Fresco er det tætteste man kommer på “cowboymetoden”, hvor kaffen laves i en gammel kasserolle over bålet. Koldt vand, der svarer til de antal kopper kaffe, der ønskes, kommes i en kasserolle og varmes. Lige inden vandet koger, kommes kaffen ned i kasserollen, der med det samme fjernes fra bålet. Derefter røres rundt i kaffen. Når den har trukket i 2-4 minutter, sies kaffen over i en kop.

I “det vilde vesten” blev kaffen ikke siet.

 Al kaffe kan benyttes, men formalingsgraden bør være fra mellem til grov.