Andersen-slægten

Anetavle for Dorthea Marie Christiansen

Anetavle for Anton Andersen

Børn efter Dorthea Marie og Anton Andersen

Leo fortæller:

Min farfar – Anton Andersen (kaldet Svendsen) – blev født i Klejtrup i 1891 som søn af Christen Andersen og Mariane Jensen. Min farfar var ud af en stor søskendeflok, idet han havde 13 søskende. Jeg har aldrig kendt ham, idet han døde allerede i 1941 af tuberkulose.

Anton Andersen blev gift med Dorthea Marie Christiansen i 1917. Parret fik 9 børn:

Familien boede nogle år på Hobro-egnen, hvor min farfar arbejdede ved jernbanen i Hobro.

I 1927 købte de en ejendom i Hærup. Her boede de det meste af deres ægteskab. Da min farfar døde af tuberkulose i 1941 – i en alder af 50 år – blev min farmor på gården, indtil den ældste søn Herluf overtog den i 1944. Samme år blev min farmor gift med Søren Mørup, og de boede på hans ejendom i Roum. Da Søren Mørup døde i 1951, overtog Dorthea Maries datter og svigersøn – Inga Marie og Søren Kristian – gården efter Søren Mørup. Min farmor blev dog boende på gården indtil sin død.

Jeg husker min farmor som en bestemt dame, der holdt på sit, men som alligevel havde hjerte og omsorg for os børnebørn – selvom hun havde omkring 30 af slagsen! Når hun besøgte os engang imellem, så foregik det på cykel. Det var en cykeltur på 20-25 kilometer hver vej, og hun var trods alt omkring 65 år på det tidspunkt. Ofte cyklede hun tilbage igen samme aften.

Så vidt jeg husker, havde hun aldrig slik med som andre bedstemødre. Nej, hun medbragte en pakke røde pølser, som var pakket ind i brunt papir fra slagteren. Hun havde købt dem undervejs hos slagteren i Klejtrup. Det var en stor kulinarisk oplevelse at få besøg af farmor. Det var skam ikke almindeligt med røde pølser på en hverdag dengang!

Min farmor blev født i Roum i 1895 af Inger Marie Christensen og Morten Christiansen. Hun døde i 1969 og blev således 73 år.