Ristning af kaffe

Vi har en lille kafferister til almindelig husholdningsbrug, som kan riste op til 500 gram ad gangen.

Risteren er en Behmor 1600, og med sit eget “kafferisteri” kan man få sin helt egen ristning – efter sin egen smag!

Risterens specifikationer:

 – Brugervenlig programmering

– Termostatstyret varmelegeme

– 4 forprogrammerede risteprofiler

– 5 forprogrammerede varme- og ristningsprogrammer

– Mulighed for manuel styring under ristningen

– Patenteret afkølingssystem

– Patenteret røgminimeringssystem og luftfiltreringssystem

– Lavt lydniveau under ristningen, 60 decibel eller mindre 30 cm væk fra risteren.

Ensartet ristning og effektiv køling er nøglefunktioner i risteren, som derudover giver mulighed for at eksperimentere med forskellige risteforløb, som kan gemmes i maskinens hukommelse. Risteren er forsynet med display, som vejleder gennem risteprocessen. Det betyder, at man selv kan bestemme ristningsgraden, som igen har indflydelse på kaffebønnernes smag og anvendelse.

Tidsforbrug: Det tager (som en tommelfingerregel) ca. 10 minutter at riste 125 gr. råkaffe. Dette lidt afhængig af det valgte ristningsforløb, den valgte bønnetype m.m.

 Når vi rister Java Blawan Estate, bruger vi maskinens program 5. Vi rister 400 gr. råkaffe i 23 minutter, for at få en mellemristet kaffe. Lav temperatur i starten og stigende til sidst.

Ved egen ristning af kaffe kan man selv vælge ristningsgraden:

– en mellemristning vil fremhæve kaffens specielle smagsnuancer.

– en mørkere ristning vil give en kraftigere kaffesmag og den gode cremede aroma, som især skal bruges

til espressokaffe.

Ved kafferistning med Behmor 1600 opnås et resultat, som langt overstiger enhver fabriksristet kaffe.

Nyristet kaffe har 40 – 50 % mere aroma, sammenlignet med fabriksristet posekaffe fra supermarkedet. Dette giver sig udslag i et markant andet og bedre duft- og smagsindtryk.

Ved brygning af kaffe udtrækker man først smagen af de mange aromatiske olier kaffen indeholder, dernæst udtrækkes koffeinindholdet og ved længere trækketid udtrækkes de mere bitre stoffer – så man skal vælge sin bryggemetode med omhu.

Ved kafferistning afgives der duftstoffer, der kan opleves som ubehagelige for nogle personer, derfor anbefales god udluftning, mens ristningen foregår.