Filterkaffe

Filterkaffen har gennem mange, mange år været den mest anvendte brygmetode i Midt- og Nordeuropa. I Danmark blev metoden i folkemunde oprindelig kaldt Madam Blå kaffe. Filteret i Madam Blå var en stofpose, som blev rengjort efter hver kaffebrygning.

Billedet af Madam Blå her under er fra hjemmesiden www.minfarmorshus.dk, hvor man faktisk kan købe de gode gammeldags kaffeposer til Madam Blå – fremstillet af 100 % økologisk bomuldsstof og med bindesnor.

Poserne koster kr. 45,-/stk. + forsendelse.

I dag er kaffefiltrene af papir – nogen er klorblegede – andre ikke.

Den malede kaffe fyldes simpelthen op i et filter, der placeres over en forvarmet kande. Det varme vand – ca. 95° -hældes ud over alle bønnerne i et jævnt tempo. Gennemløbstiden bør være 3-4 minuttter – afhængig af formalingsgraden. Herefter er kaffen klar til servering.

Gennem de seneste ca. 40-50 år har den elektriske kaffemaskine vundet indpas i langt de fleste hjem. Systemet er helt tilsvarende den gamle Madam Blå bortset fra, at et varmelegeme sørger for at vandet fordamper og ledes gennem filtret ned i kanden.

 Al kaffe kan i princippet bruges, men det er vigtigt at formalingsgraden er fin, idet kontakttiden er meget kort.