Espersen-slægten

Anetavle for Carl Ferdinand Immanuel Espersen

Anetavle for Antonia Petronella Mogensen

Børn efter Carl Ferdinand Immanuel Espersen

Solveig fortæller:

Min farfar – Carl Ferdinand Immanuel Espersen – blev født i Ny Stormgade (nu Søndre Boulevard) i København i 1896 som søn af Carl Christian Espersen og Emilie Gustave Espersen.

De boede på forskellige adresser i det indre København. Nedenstående registerblad viser hvor Carl Christian Espersen og Emilie Gustave Espersen (Carl Ferdinand’s forældre) boede, inden de i 1902 vendte de tilbage til Bornholm, hvor de oprindeligt stammede fra.

Imidlertid døde faderen i 1905 – 42 år gammel – af lungebetændelse. Carl Ferdinand kun var 9 år, så det var en stor sorg for ham.

Carl Ferdinand Immanuel Espersen vendte tilbage til København den 16. januar 1919, hvor han indlogerer sig på den kendte adresse Nyhavn 17, hos en Larsen på 3. sal.

I sine unge år levede Carl Ferdinand en noget omtumlet tilværelse, men i 1920 kom der så et vendepunkt i hans liv. Han rejste til Frankrig og blev optaget i Fremmedlegionen, hvor han gjorde tjeneste i Congo og Marokko. Det var en tid, som han var meget begejstret for. Han kom tilbage til Bornholm i 1927, hvor han havde skiftende arbejdspladser.

I 1928 fik Carl Ferdinand så min far sammen med sin forlovede, Antonia Petronella Mogensen. Hun døde i oktober samme år af abscessus cerebri (hjernebetændelse) – altså kun 2 måneder efter min fars fødsel. Hun blev kun 21 år.

Carl Ferdinand tog igen til København, hvor han i 1933 giftede sig med Karla Edith Pedersen. De bosatte sig i Vognmagergade. Først i nummer 19 og senere i nummer 17. Ejendommen blev revet ned i 1939, da den måtte vige pladsen for det store byggeri af Gutenberghus. De flyttede derfor til Åbenrå 14, som ligger på modsatte side af Landemærket i forhold til Vognmagergade. Her boede de til hans død. Se kort herunder.

Carl Ferdinand og Karla fik 4 børn sammen:

Carl Ferdinand og Karla måtte arbejde hårdt for at få det hele til at hænge sammen. Carl Ferdinand arbejdede som lastoptager i Københavns Havn og Karla var rengøringsassistent.

Carl Ferdinand døde i 1964 – kun 68 år gammel. Han blev bisat fra Bispebjerg Krematorium og begravet på Bispebjerg Kirkegård. Senere er Karla, Jørgen og hans søster Dagmar Margrethe blevet bisat og begravet i samme grav som Carl Ferdinand.

Karla flyttede senere til en adresse på Bispebjerg, hvor hun døde i 1990.

Jeg har desværre ikke kendt min farmor – Antonia Petronella Mogensen – idet hun døde 2 måneder efter min fars fødsel i august 1928 – i oktober samme år af abscessus cerebri (hjernebetændelse). Hun blev kun 21 år. Hendes dødsattest kan ses ved at klikke på billedet herunder.

Jeg har dog lavet en del slægtsforskning i håb om at finde mere om hende og hendes familie.

Hendes forældre Nielsine Petronella Juliane Møller og Lars Månsson – senere Mogensen fik i alt 10 børn.

  • Anna Mathea Møller, født i 1888
  • Magnus Mogensen, født i 1891
  • Christian Julius Mogensen, født i 1893, død 1893
  • Andreas Julius Mogensen, født i 1894
  • Magda Lovise Mogensen, født i 1897
  • Valdemar Alexander Mogensen, født i 1900
  • Nicolaj Dion Mogensen, født i 1903
  • Antonia Petronella Mogensen, født i 1907 – min farmor
  • Mathea Kristine Mogensen, født i 1909
  • Laurits Anias Mogensen, født i 1909.

Børn efter Nielsine og Lars Månsson

Jeg har haft kontakt med Valdemar Alexander Mogensens søn – Alex Mogensen – samt Laurits Anis Mogensens barnebarn – Jannike Kristine Mogensen, som begge har bidraget med noget materiale.

Lars Månsson kom til Danmark den 9. november 1883 sammen med en bror – Nils Månsson. De der kom fra Sverige for at arbejde i de bornholmske stenbrud.

Det viser sig desværre, at Lars Månsson dør den 2. maj 1909, hvor Nielsine Petronella Juliane Mogensen venter tvillinger. Tvillingerne bliver født den 25. november 1909.

Den 15. januar 1910 dør Nielsine Petronella Juliane Mogensen desværre fra 10 børn i alderen 22 år til 0 år.

Alex Mogensen fortæller:

Hans far havde fortalt, at Nielsine og Lars havde børnene Magnus, Anna, Magda, Valdemar, Andreas, Dion og Laurits. Alex oplyser, at han aldrig har mødt Magnus, men han mødte Magnus’ hustru sidst i 1948/49.

Efter Nielsines dødsfald blev hele børneflokken anbragt hos brødre og søstre rundt på hele Bornholm.

Alex fortæller endvidere, at hans far – Valdemar (født i 1900) og han bror Andreas (født i 1894) blev anbragt hos en onkel, hvor dagens ret var sult og tæsk.

I forbindelse med et besøg hos Dion i Åkirkeby i 1952, opsøgt min far sin onkel, som var indlagt på hospitalet i Rønne. Da den gamle mand – onklen – så min far, græd han som pisket – og sagde ”kommer du og besøger mig?” ”Hvordan kunne jeg være så ond”, sagde han.

Da Valdemar og Andreas slap derfra, tjente de hos bønder, sejlede lidt med små kystskippere og endte til sidst hos deres søster Magda i Gudbjerg på Sydfyn. Hendes mand Carl havde en mølle og solgte korn og foderstoffer.

Herefter kom de til Viby Sjælland, hvor de havde en fætter, der var uddeler i en korn- og foderstofforretning. Fætteren – Christian – var søn af Nils – en bror til Lars Månsson – og havde en bror som hed Emil.

Min far fortsatte med mølleriet indtil 1967, hvor han gik på pension. Andreas overtog sin svigerfars gård, men var desværre syg af astma og døde i 50’erne.

Jeg husker også i 1948/49, hvor vi var på Langeland hos min faster Anna. Der besøgte vi et ældre par, der hed Møller, så det må være en bror til Nielsine. Fætter Emil, min far og Møller talte altid bornholmsk.

Min far fortalte, at der var mindre søskende, men ingen vidste, hvor de var anbragt, og han viste intet om, hvorvidt man havde prøvet at opsøge dem.

Da de fleste af mine fætre og kusiner var ældre end jeg, går jeg ud fra, at de er døde.

Min far døde i 1981 og af hans dåbsattest kan jeg se, at de boede i Løkkegade i Rønne.